Masterplan Geluk

De Haagse Boekhorststraat was de grote inspiratiebron voor de allereerste productie van De Cultuurbrouwerij: ‘Masterplan Geluk’. Dit stuk was in mei en juni 2010 te zien. Het was de eerste avondvullende voorstelling en daarmee het debuut van de kersverse theatermaker Bas Wijnen. Alle voorstellingen waren al snel uitverkocht.

Het stuk kwam tot stand in dialoog met de bewoners van de Boekhorststraat. De repetities vonden in de straat plaats. Maar Wijnen liet het daar niet bij. Naast de persoonlijke verhalen van deze Hagenezen en de strijd die zij met de gemeente voeren als inspiratiebron voor zijn theatervoorstelling, liet hij de daadwerkelijke voorstellingen ook plaatsvinden in de Boekhorststraat zelf; ‘Masterplan Geluk’ was te zien in een van de leegstaande winkelpanden in de straat.

Masterplan Geluk werd na afloop terecht omschreven als ‘community art’:

‘Het concept van de voorstelling was heel intelligent. Met name de relatie die er tussen “binnen” en “buiten” was. De voorstelling begon binnen, de mensen werden mee naar buiten genomen, daarna ging de voorstelling binnen verder. Vervolgens was een van de personages, de ondernemer, ook een belangrijk deel van de speeltijd weer buiten. Zodoende bleef er in de voorstelling steeds een relatie met de straat. Ook in overdrachtelijke zin was er binnen en buiten. Dit betrof de mate waarin de personages meer inzichzelf gekeerd waren, dan wel naar buiten traden. Het concept ontlokte ook gevoelens van sympathie. Theater is echt ingezet in de maatschappij. Je kunt spreken van ” community art”. Bas heeft laten zien met deze voorstelling dat hij dat kan’. (De Theaterfabriek Rotterdam over Masterplan Geluk)

Spel: Güler Berk, Sandra Rispens, Peter Scheffer, Bernd Slesazeck

Regie: Bas Wijnen

Dramaturgie en regie-assistent: Marleen Arends

‘Masterplan Geluk’ is mede tot stand gekomen dankzij de steun van: Culturalis, Stichting ANNA (www.stichtinganna.nl), bewoners en winkeliers van de Boekhorststraat, in het bijzonder Peter en Mieke Oudejans, Koos Nuyens, Abderahim El Boujamaa, Marijke Jonker, docenten en studenten van de Theaterfabriek Rotterdam